27 Ağustos 2012 Pazartesi

Alternatif bayram ikramı üzüm suyu

Hazmı kolaylaştıran, damakları tatlandıran şerbet ve şıranın meyveden masaya uzanan yolculuğunun emek isteyen uzun bir süreç olması, bu geleneğin giderek yok olmasına neden oluyor.
Geleneksel tatlarımıza bağlı meyve suyu endüstrisi ise zamanı az olan ancak örf ve adetleri de günümüzde sürdürmek isteyenlere çeşitli alternatifler sunuyor. Şıranın temel maddesi üzümü, yüzde 100 doğal meyve suyu olarak tüketicilerle buluşturan meyve suyu üreticileri, fayda ve geleneği tek pakette bir araya getiriyor. Meyve suyu Endüstrisi Derneği MEYED Başkanı Prof Dr. Aziz Ekşi, Ramazan Bayramıínda üzüm suyu ikramlarıyla hem hazmın kolaylaştırılabileceğini, hem de bu geleneksel tatla bayram koşuşturmasından doğan bedensel ve zihinsel yorgunluların ortadan kaldırılabileceğini ifade ediyor. Prof. Dr. Ekşi, sihirli iksir ve bitki sütü olarak da adlandırılan üzüm suyunun tatlı olmasına rağmen kalorisinin üzüm kadar olduğuna dikkat çekiyor. Bir bardak üzüm suyunun enerjisinin yalnızca 100 kalori olduğunu dile getiren Prof. Ekşi, sodyum miktarının düşük olması, ancak buna karşılık potasyum miktarının yüksek olması nedeniyle tansiyonu dengede tutacak bir içecek olduğuna işaret ediyor.HAZMI KOLAYLAŞTIRIRKasları güçlendiren magnezyum miktarının oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ekşi şöyle devam etti: ìÜzüm suyu, içerdiği meyve asidi ile sindirimi kolaylaştırarak mide şişkinliğini önler. Daha da önemlisi başlıca antioksidan kaynaklarından birisidir. Bilindiği gibi antioksidanlar; vücuda zararlı serbest radikalleri bağlayarak ve LDL oksidasyonunu önleyerek kalp hastalıkları riskini azaltmakta, kanser tiplerinden korumakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, yaşlanmayı geciktirmekte ve cildin düzgün ve parlak olmasını sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder